Home » Blogs » Proforma loonstrook: wat is het en hoe maak je deze?
29 april 2024

Proforma loonstrook: wat is het en hoe maak je deze?

Voor zowel werkgevers als medewerkers geeft inzicht krijgen in loonstroken veel duidelijkheid. Een proforma loonstrook geeft je deze inzichten. Maar wat houdt zo’n proforma loonstrook nou precies in en waar kun je dit als werkgever voor gebruiken? Wij vertellen het je in deze blog!

Proforma loonstrook

Wat is een proforma loonstrook?

Het is fijn om inzicht te krijgen in het bruto/netto salaris van je (nieuwe) medewerkers. Door een proef loonstrook te maken, krijg je direct inzicht in zowel het bruto- als nettosalaris op basis van de ingevoerde proforma gegevens. Een proforma loonstrook is dus eigenlijk een proef loonstrook voor zowel de werkgever als medewerker. Je kunt in één oogopslag zien wat het nettosalaris is na aftrek van posten zoals pensioen, toeslagen en/of een leaseauto.

Interim HR-adviseur

Waarom een proforma loonstrook?

Voor een (nieuwe) medewerker kan het fijn zijn om te zien wat het brutosalaris, eventueel in combinatie met pensioen, toeslagen of een leaseauto, uiteindelijk netto oplevert. Door een proforma loonstrook op te stellen, wordt het meteen duidelijk wat er aan nettosalaris overblijft voor de medewerker. Deze proef loonstrook zorgt dus voor meer duidelijkheid bij de medewerker en daarom minder vragen. Daarnaast is een proforma loonstrook ook handig voor de loonadministratie van de organisatie, omdat je vooraf al de veranderingen in kunt zien.

Bij het doorvoeren van een urenwijziging voor een medewerker is een proforma loonstrook ook erg handig. Er wordt dan precies berekend hoeveel meer of minder de medewerker gaat verdienen. Deze proefberekening kan dan ook de doorslag geven voor een moeilijke beslissing zoals bijvoorbeeld een contractverlenging.

Door zaken zoals hierboven beschreven als organisatie duidelijk in kaart te brengen, kom je erachter op welk aspect je een (potentiële) medewerker voordeel kunt bieden. Met het Fhris HR-portaal heb je met één druk op de knop loonkosten dashboards beschikbaar van je medewerkers.

Hoe maak je een proforma salarisstrook?

Om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële consequenties, heb je een aantal gegevens en verschillende informatie nodig. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over het volgende?

  • Welke arbeidsvoorwaarden volgen uit de CAO (als dit van toepassing is)?
  • Afspraken zoals het brutoloon, bonussen, zakelijke auto en kostenvergoedingen.
  • Is de loonheffing van toepassing?
  • Welke arbeidsvoorwaarden zijn er van toepassing binnen de organisatie? Denk aan pensioen, WIA-verzekering, toeslagen en reis- en thuiswerk vergoedingen.

Houd wel in je achterhoofd dat een proforma loonstrook geen echte loonstrook is en daarom altijd wat kan afwijken van de daadwerkelijke loonstrook.

helpt je HR-afdeling vooruit

Bruto/netto salaris op de loonstrook

Het brutosalaris dat op de loonstrook staat is niet het bedrag dat op de bankrekening wordt gestort. Het brutoloon is het bedrag dat de medewerker ontvangt vóór de aftrek van alle belastingen en premies. Normaliter maak je met je medewerker(s) een afspraak over de hoogte van het brutoloon en wordt het nettoloon dan niet besproken.

Het nettoloon is namelijk het uiteindelijke bedrag dat daadwerkelijk op de bankrekening wordt gestort, en dit hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belastingen en onbelaste vergoedingen.

Proforma loonstrook berekenen: hoe doe je dat?

De vraag over wat er netto overblijft van een brutosalaris spookt vaak door de gedachten van een werkgever en een medewerker. Je kunt een proforma berekening doen door te kijken naar de verschillende factoren die van invloed zijn op het netto-inkomen:

-  Fiscaal aftrekbaar of bijtelling: Inhoudingen kunnen aftrekbaar zijn voor het loon voor de loonheffing. Bepaalde bedragen worden bruto afgetrokken. Denk hierbij aan de pensioenpremie of de premie voor een WIA-verzekering.
Er zijn ook zaken die er juist voor zorgen dat de basis verhoogd wordt. Bijvoorbeeld bij een zakelijke auto of lunch op kantoor. Dit soort extra’s kunnen ervoor zorgen dat er belasting over berekend moet worden.

 - Belastingen: Loonbelasting wordt op je loonstrook ingehouden en dit is een vooruitbetaling op je inkomstenbelasting. Via loonbelasting worden ook bijdragen voor volksverzekeringen afgedragen. Check bij het bekijken van de proforma loonstrook altijd even of de loonheffingskorting goed is toegepast zoals het is afgesproken!

- Onbelaste vergoedingen: Denk bij deze vergoedingen aan reiskosten, thuiswerkvergoeding of andere kostenvergoedingen.

Een proforma loonstrook kun je makkelijk aanvragen in het Fhris portaal. Je ontvangt dan dezelfde dag nog de aangevraagde proforma loonstrook in je mailbox, zodat jij snel kunt schakelen.

Proforma loonstrook

Hulp nodig bij de verwerking van proforma salarisstroken?

Wij kunnen het ons voorstellen dat salarisadministratie binnen een organisatie een grote klus is. Gelukkig heb je altijd de optie om hulp in te schakelen bij onder andere het verwerken van proforma loonstroken. In het HR portaal van Fhris helpen we je hierbij. Je verbetert de nauwkeurigheid van je (salaris)administratie en je bespaart veel tijd. Dat klinkt goed toch? Neem contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden om het jou en je organisatie makkelijker te maken!