Home » Blogs » Thuiswerkvergoeding: alles op een rij
10 maart 2023

Thuiswerkvergoeding: alles op een rij

Thuiswerken of hybride werken  is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om thuis te werken als onderdeel van hun flexibele arbeidsvoorwaarden. Hierdoor is de vraag naar een thuiswerkvergoeding de afgelopen tijd toegenomen. Een thuiswerkvergoeding is een vergoeding die werknemers krijgen voor de extra kosten die zij maken als ze één of meerdere dagen thuiswerken. Deze kosten kunnen variëren van extra elektriciteitskosten tot aan de aanschaf van een goede werkplek. In deze blog vertellen we je meer over de thuiswerkvergoeding en de regels die gelden als je een dergelijke vergoeding aan wil bieden aan je medewerkers.

thuiswerkvergoeding-verplicht

Waarom een thuiswerkvergoeding?

Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om hun medewerkers een thuiswerkvergoeding aan te bieden. Wanneer je medewerkers thuiswerken, maken zij extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor elektriciteit, gas en koffie of thee. Door een thuiswerkvergoeding aan te bieden, compenseer je (voor een deel) deze kosten. Het aanbieden van een thuiswerkvergoeding kan daarnaast bijdragen aan een hogere productiviteit van medewerkers. Ook ervaren medewerkers die thuiswerken vaak een betere balans tussen werk en privé. En dit leidt dan weer tot minder stress, een grotere tevredenheid met het werk en vitaliteit onder werknemers.

thuiswerkvergoeding-fhris

Is een thuiswerkvergoeding verplicht?

Er is geen specifieke wetgeving voor thuiswerken en de thuiswerkvergoeding. Er is dus geen wettelijke verplichting voor werkgevers om een thuiswerkvergoeding aan te bieden. Als er een cao van toepassing is, kan het zijn dat er in de cao wel afspraken zijn gemaakt over de thuiswerkvergoeding. Indien dit voor jouw bedrijf van toepassing is, ben je verplicht om een thuiswerkvergoeding aan te bieden. Als jouw bedrijf niet onder een cao valt, hoef je geen thuiswerkvergoeding aan te bieden. Toch is het aanbieden van een thuiswerkvergoeding vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap een goede zet om medewerkers aan je te binden.

Thuiswerkvergoeding 2023

De overheid stimuleert thuiswerken door per 2023 een soepelere regeling in te voeren als het gaat om thuiswerken. Je kunt vanaf 2023 een thuiswerkvergoeding van €2,15 per dag aanbieden aan je personeel. Houd er rekening mee dat je niet op één dag zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding kunt aanbieden aan je medewerkers. De afspraken rondom de thuiswerkvergoeding mag je met jouw medewerker maken op basis van een verwachting van het aantal thuiswerkdagen. Hierdoor hoeven jij en je medewerkers niet dagelijks bij te houden of je medewerker thuis heeft gewerkt. Je spreekt dan een vaste thuiswerkvergoeding af. Mocht je medewerker toch structureel vaker naar het werk komen, pas je de vergoeding aan (eventueel naar een reiskostenvergoeding). Houd de afspraken rondom de thuiswerkvergoeding bij in het digitaal personeelsdossier van je medewerker zodat voor zowel jou als werkgever als voor je medewerker duidelijk is wat de afspraken zijn.

salarisverwerking uitbesteden

Belastingvrije vergoeding thuiswerken

Als werkgever mag je een thuiswerkvergoeding belastingvrij verstrekken aan medewerkers. Een thuiswerkvergoeding is dus onbelast bij een maximum van €2,15 per dag. Je betaalt over deze thuiswerkvergoeding dan geen loonheffing. Je mag als werkgever ook meer thuiswerkvergoeding geven aan je medewerkers, maar dan moet over het meerdere wel loonheffing betaald worden.

Wist je dat je in het Fhris Portaal een thuiswerkvergoeding, net zo gemakkelijk als een reiskostenvergoeding, vast kunt leggen in het personeelsdossier en kunt uitbetalen? In het portaal regel je makkelijk en snel dat deze vergoeding op wordt genomen in het salaris van je medewerkers. Makkelijk en snel!