Home » Blogs » Verplicht urenaanbod WAB aanbieden: een lastige regel!
18 mei 2021

Verplicht urenaanbod WAB aanbieden: een lastige regel!

De WAB heeft de wereld van het werkgeverschap niet veel makkelijker gemaakt. De regels omtrent de WAB zorgen ervoor dat je als bedrijf een slag moet maken als het gaat om je personeelsadministratie. Een van de regels die sinds 2020 geldt is het verplicht aanbieden van een urencontract voor oproepers. Hoe draag jij er zorg voor dat dit urenaanbod WAB goed geregeld is? Met losse notities? Een agenda-item in Outlook? Of een Excel-lijst met de in dienst datums van alle medewerkers? Veel gemakkelijker wordt het niet om je personeelsadministratie slim in te richten. Bovendien ben je op deze manier veel te lang bezig met dit soort zaken!

Urenaanbod WAB: regels sinds 2020

Als werkgever ben je voortaan verplicht om een oproepmedewerker die je in dienst hebt op een zeker moment een contract voor vaste uren aan te bieden. Na iedere 12 maanden dat je oproepmedewerker voor je gewerkt heeft dien je schriftelijk een urenaanbod te doen voor het gemiddeld aantal gewerkte uren. In dit aanbod ga je altijd uit van de vaste uren die gelijk staan aan het gemiddeld aantal uren dat jouw medewerker in die 12 maanden heeft gewerkt. We zien dat veel werkgevers dit urenaanbod vergeten. Je loopt als je het urenaanbod vergeet een serieus risico. Overigens moet jouw medewerker, als jij het aanbod hebt gedaan, binnen één maand op het urenaanbod ingaan of het aanbod afslaan.

Personeelsadministratie is moeilijker door urenaanbod WAB

Het urenaanbod dat je verplicht ieder jaar moet doen maakt de personeelsadministratie niet makkelijker. Waar leg je precies op de goede manier vast wanneer je dat urenaanbod precies moet doen? En hoe haal je de cijfers terug waarop je jouw berekening moet baseren? Daarnaast moet je het aanbod dat je doet altijd schriftelijk (dit kan dus ook per mail) doen en vastleggen. Waar doe je dat dan weer? Tot slot moet jouw medewerker altijd bevestigen dat hij het urenaanbod ontvangen heeft. Allemaal zaken die je wil borgen in jouw personeelsadministratie.

Vergeet je het aanbod te doen omdat je het te druk hebt of omdat je het overzicht helemaal kwijt bent? Dan kan jouw medewerker na langere tijd ook nog aanspraak maken op het loon dat hij daardoor vanaf de maand na het gewerkte jaar is misgelopen. Je medewerker heeft deze uren misschien niet gewerkt, maar heeft wel recht op dit loon omdat je het aanbod voor vaste uren niet hebt gedaan.

urenaanbod-wab-vervelend

Oplossing: HR-systeem waarin het urenaanbod geautomatiseerd is

Zou het niet makkelijker en bovendien minder risicovol zijn wanneer je een seintje krijgt als een oproepmedewerker bijna een jaar in dienst is? En dat je via deze omgeving dan ook meteen dat urenaanbod kunt doen en vastleggen? Op deze manier heb je alle risico’s die komen kijken bij het verkeerd of te laat doen van een urenaanbod getackeld.

In het Fhris Portaal is alles omtrent het urenaanbod voor oproepmedewerkers helemaal ingeregeld. We werken met automatische signalen zodat je nooit vergeet om op tijd een urenaanbod te doen. Op deze manier wordt de personeelsadministratie een stukje makkelijker en hoef jij niet in je agenda te zetten wanneer je jouw medewerker ook alweer een urenaanbod moet doen.

Meer weten over de uiteenlopende mogelijkheden van het Fhris Portaal voor jouw bedrijf? Plan een vrijblijvende demo!

personeelsdossier-bewaartermijn-avg