Home » Blogs » Personeelsmanagement: wat is het?
17 mei 2023

Personeelsmanagement: wat is het?

Effectief personeelsmanagement is essentieel voor het succes van iedere organisatie. Het beheren en ontwikkelen van personeel gaat verder dan alleen het aannemen van medewerkers. Het omvat een breed scala aan taken zoals het aantrekken van medewerkers, het behouden van medewerkers maar ook een stukje talentontwikkeling, beoordeling en andere zaken die met het personeel te maken hebben. Het management van personeel richt zich daarnaast op het creëren van een optimale werkomgeving voor alle medewerkers binnen een organisatie. En dat alles met als doel om de organisatie succesvoller te maken voor de toekomst!

De onderdelen van personeelsmanagement

Personeelsmanagement kent verschillende onderdelen die elk een specifiek focusgebied hebben. We hebben het dan over operationeel, tactisch en strategisch personeelsmanagement. Elk niveau van personeelsmanagement speelt een unieke rol bij het bij het totale personeelsmanagement binnen een organisatie. Door deze drie niveaus effectief te beheren en te integreren, bouw je als organisatie een samenhangend en succesvol personeelsbeleid uit.

1. Operationeel personeelsmanagement

Operationeel personeelsmanagement richt zich op de dagelijkse activiteiten die te maken hebben met het management van jouw personeel. Het heeft alles te maken met de uitvoering en implementatie van het personeelsbeleid binnen een organisatie. Onder operationeel management van personeel hangen verschillende taken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Werving en selectie van medewerkers
 • Opstellen van arbeidscontracten
 • Beheren van het personeelsdossier van medewerkers
 • Beheren van verlofaanvragen
 • Ziekteverzuim en alles wat daarbij komt kijken
 • Het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken
 • Bijhouden van het personeelsdossier van medewerkers
 • Salarisverwerking

Operationeel personeelsmanagement is er vooral op gericht om de dagelijkse gang van zaken als het gaat om personeel in goede banen te leiden. Hoewel het operationele stuk dus vooral een uitvoerend en dagelijks stuk is, is het voor medewerkers juist een heel belangrijk onderdeel van het management: zij zien juist het operationele management en voelen wat hier wordt uitgevoerd. Als het operationeel management van personeel goed op orde is, zul je zien dat medewerkers positiever staan tegen bijvoorbeeld een HR-afdeling in het algemeen.

wat-is-personeelsmanagement

2. Tactisch personeelsmanagement

Tactisch personeelsmanagement richt zich op de ontwikkeling en implementatie van middellange termijn strategieën en plannen als het gaat om personeel. Tactisch management houdt rekening met de bredere doelstellingen van de organisatie, ook die niet direct iets te maken hebben met personeel. Enkele belangrijke onderdelen van tactisch management als het gaat om personeel zijn de volgende:

 • Workforce planning: het analyseren van toekomstige personeelsbehoeften en het bekijken welke vaardigheden en kwaliteiten nieuw personeel moet hebben. Plannen maken om ervoor te zorgen dat er voldoende personeel, met de juiste vaardigheden op het juiste moment zijn.
 • Talentprogramma’s: het ontwikkelen en implementeren van talentprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van carrièrepaden of het creëren van bepaalde beloningssystemen.
 • Performance management: het opzetten van een systeem voor het evalueren, beoordelen en verbeteren van de prestaties van medewerkers.

Tactisch management is er dus vooral op gericht om de middellange termijn doelstellingen van de organisatie als het gaat om personeel te behalen. Daarnaast draagt het er natuurlijk aan bij om het personeelsbestand op een efficiënte en effectieve manier te beheren.

tactisch-personeelsmanagement

3. Strategisch personeelsmanagement

Strategisch personeelsmanagement houdt zich bezig met de langetermijnplannen als het gaat om personeel en houdt daarbij rekening met de strategische doelstellingen van een complete organisatie. Strategisch management als het gaat om personeel kijkt dus naar de toekomstige richting van de plannen en groei van de organisatie. Denk bij strategisch personeelsmanagement bijvoorbeeld aan de volgende onderdelen:

 • Lange termijn planning: het ontwikkelen van plannen en strategieën voor de toekomstige personeelsbehoefte van de organisatie.
 • Employer branding: het opbouwen van een positief imago als werkgever om aantrekkelijk te zijn voor potentiële medewerkers.
 • Capaciteitsplanning: evaluatie van huidige en toekomstige capaciteit als het gaat om personeel.
 • Verandermanagement: effectief beheren van veranderingen binnen de organisatie.
 • Meten en analyseren: analyseren van gegevens om inzicht te krijgen in cijfers rondom personeel en het effect van het personeelsbeleid op de strategische doelstellingen van de organisatie.

Strategisch management rondom personeel streeft er dus naar om de personeelsstrategie af te stemmen op de doelen voor de lange termijn van de organisatie.

salarisverwerking uitbesteden

De voordelen van personeelsmanagement

Wanneer je organisatie op een effectieve manier bezig is met personeelsmanagement, biedt dit verschillende voordelen voor jouw bedrijf. Denk alleen al aan het succesvol aantrekken en behouden van medewerkers, het bevorderen van medewerkersontwikkeling en groei, het creëren van een positieve bedrijfscultuur en het bereiken van organisatiedoelen op een hoger niveau. Effectief personeelsmanagement is dus van cruciaal belang voor een organisatie omdat het aanzienlijke voordelen biedt. En door te streven naar voortdurende verbetering van het personeelsmanagement, kun je als organisatie een solide basis leggen voor een succesvolle toekomst.

Beter inzicht met personeelsmanagement software

De meeste organisaties zien het belang van effectief personeelsmanagement en de impact ervan op het succes van het bedrijf. Een voorwaarde voor goed en effectief personeelsmanagement is volgens ons het gebruik van de juiste personeelsmanagement software. Personeelsmanagement software biedt een breed scala aan functionaliteiten en tools die zowel een financieel directeur als een HR-manager helpen om het werk beter en makkelijker te maken. Met behulp van de juiste HR software heb je beter inzicht als het gaat om jouw personeel door goede analyses, automatische workflows en eenduidige rapportages. Daarnaast bevordert HR software een betere communicatie en samenwerking binnen het bedrijf én maak je medewerkers betrokken door een eigen personeelsdossier en bijvoorbeeld een eigen verlofportaal. Ben jij dus klaar voor de volgende stap als het gaat om jouw personeelsmanagement? Check ons HR portaal!