Home » Blogs » De NOW 2.0 verplicht bij- en omscholing van je medewerkers. Hoe regel je dit?
10 juli 2020

De NOW 2.0 verplicht bij- en omscholing van je medewerkers. Hoe regel je dit?

Inmiddels is de NOW regeling al een tijdje van kracht. Deze tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid voorziet in een tegemoetkoming van de loonkosten voor bedrijven. Deze maatregel vanuit de overheid is in het leven geroepen door het Kabinet om tijdens de coronacrisis banen en inkomens te beschermen. Ondernemers die veel omzet hebben verloren door de coronacrisis, ontvangen steun van de overheid om hun bedrijf overeind te houden. Afhankelijk van de omzetderving vergoedt de overheid tot 90% van de loonkosten.

NOW 2.0

De coronacrisis duurt langer dan verwacht en daarom heeft de overheid het economisch noodpakket ook verlengd. Tegen nieuwe voorwaarden kun je bij het UWV de NOW 2.0 aanvragen voor de maanden juni, juli, augustus en september 2020. Als je in aanmerking wilt komen voor deze regeling, dan staat daar wel iets tegenover: je moet je medewerkers helpen en begeleiden met ontwikkeladvies en/of bijscholing. De overige aanvullende voorwaarden met betrekking tot de NOW 2.0 kun je hier teruglezen op de website van de Kamer van Koophandel.

Inspanningsverplichting

Een belangrijke voorwaarde in de tweede NOW-regeling is dat je als werkgever verplicht bent om ontwikkeladvies of (bij)scholing voor je medewerkers te regelen. Dit kun je op allerlei manieren doen, maar één van de meest voor de hand liggende manier is door dit zelf op te zetten: je stelt zelf tijd en geld beschikbaar en gaat in gesprek met je medewerkers om tot een goede oplossing te komen.

Het doel hierachter is dat de overheid werkloosheid wil voorkomen. Dit is de voornaamste reden dat de NOW-regeling in het leven is geroepen. Deze inspanningsverplichting om je medewerkers bij te scholen of te laten ontwikkelen draagt hieraan bij. Mochten medewerkers namelijk niet meer binnen jouw bedrijf verder kunnen, dan is het perspectief op een andere baan groter wanneer ze breder opgeleid zijn. Op deze manier wil het Kabinet mensen voorbereiden op de nieuwe economische realiteit.

Investeren in opleiding

Op het internet zie je wel eens het plaatje rondgaan met de tekst: “Wat als we in onze medewerkers investeren en dat ze ons vervolgens verlaten? Maar wat als we niet in onze mensen investeren en ze verlaten ons niet?”

Medewerkers opleiden en begeleiden kost geld, maar bespaart ook kosten. Wat zijn dan de voordelen?

  • Beter geschoold personeel zorgt voor een betere kwaliteit, motivatie, gedrevenheid en productie van medewerkers;
  • Opgebouwde kennis en ervaring blijft binnen het bedrijf;
  • Medewerkers kunnen op andere posities binnen het bedrijf gaan werken waardoor je hier geen nieuwe medewerkers voor hoeft te zoeken.

Omscholen

Veel werknemers willen zich om laten scholen vanwege de coronacrisis, maar voor veel medewerkers is dit sowieso hét moment om een carrièreswitch te maken. Het grote probleem bij veel medewerkers is echter dat ze denken dat ze op papier niet het juiste profiel of de juiste diploma’s hebben. En dit terwijl ze waarschijnlijk wél geschikt zijn voor die bepaalde functie.

De roep om de invoering van een zogenoemd ‘skills-paspoort’ klinkt hierdoor steeds luider. Hiermee zouden iemands vaardigheden beter in kaart gebracht kunnen worden. Op de website van het Financieel Dagblad

is een interessant artikel terug te lezen met betrekking tot het omscholen van medewerkers en hoe dit in je voordeel kan zijn.

Fhris Academy

In samenwerking met Studytube is het via ons portaal mogelijk om diverse online trainingen en micro-learnings te volgen in de Fhris Academy. Op deze manier draag je als werkgever bij aan de ontwikkeling en groei van je medewerkers.

Wil jij tips krijgen over de manier waarop je het beste een presentatie kunt geven? Of wil je handiger worden met Word en Excel? Deze en meer dan 200 andere trainingen vind je in de Fhris Academy.

Heb je nog momenteel nog niet aan je inspanningsplicht voldaan, maar wil je toch een manier vinden om aan de nieuwe voorwaarde van de NOW 2.0 te voldoen? Klik dan hier

online trainingen

 

Verplichte omscholing

CFO asks CEO: “What happens if we invest in developing our people and they leave?" CEO: “What happens if we don’t, and they stay?”

Peter Baeklund

CFO asks CEO: “What happens if we invest in developing our people and they leave?" CEO: “What happens if we don’t, and they stay?”

Peter Baeklund