Home » Blogs » Aan de slag met de nieuwe CSRD-wetgeving 2024
12 september 2024

Aan de slag met de nieuwe CSRD-wetgeving 2024

Iedereen heeft er wel eens over gehoord: de grote uitdagingen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een belangrijke uitdaging hiervan is natuurlijk het verminderen van de CO2-uitstoot. Wist je dat bijna de helft van de uitstoot door personenmobiliteit komt door woon-werkmobilitieit en zakelijke mobiliteit? Dit noemen we samen de werkgebonden personenmobiliteit. Als werkgever heb je een hele grote invloed op het verminderen van deze uitstoot. Daarom moeten bedrijven nu gedetailleerde rapportages opstellen over hun impact op het milieu, de maatschappij en bestuur. Dit kan heel overweldigend klinken, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen wordt dit een stuk makkelijker!

CSRD-wetgeving

Wat is de CSRD en waarom is dit belangrijk?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-wetgeving) is in het leven geroepen om de CO2-uitstoot van de werkgebonden personenmobiliteit terug te dringen. Deze nieuwe wetgeving verplicht werkgevers met 100 of meer medewerkers om jaarlijks gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verstrekken. Deze verplichting is vanaf 1 juli 2024 ingegaan. In tegenstelling tot de oude NFRD, die maar een beperkt aantal bedrijven betrof, raakt de CSRD een veel bredere groep bedrijven. De CSRD-wetgeving richt zich niet alleen op grote bedrijven, maar ook op middelgrote bedrijven en organisaties in specifieke sectoren. Dit is belangrijk omdat het bedrijven dwingt verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op de wereld en het helpt daarnaast ook investeerders en belanghebbenden om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Wat is CSRD

CSRD-richtlijnen en ESRS

Onder de CSRD zijn bedrijven met 100 of meer medewerkers verplicht om te rapporteren volgens European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zijn ontwikkeld om duidelijkheid te bieden in de rapportages die gemaakt worden. De ESRS zijn onderverdeeld in verschillende secties, allemaal gericht op een specifiek aspect van duurzaamheid, zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Het is essentieel om deze richtlijnen zorgvuldig te volgen om aan de eisen van de CSRD te voldoen. Dit betekent dat je moet investeren in systemen en processen die je helpen om de juiste data te verzamelen en te analyseren.

Implementatie van de CSRD

De implementatie van de CSRD vraagt om een gestructureerde aanpak. Het begint met het identificeren van de rapportageverplichtingen die specifiek gelden voor jouw bedrijf. Vervolgens moet je een intern team opzetten dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze rapportage. Dit team moet zich dan richten op het verzamelen van de benodigde data, het interpreteren van de ESRS-richtlijnen, en het opstellen van het uiteindelijke rapport. Het is heel erg zinvol om samen te werken met externe experts die je kunnen helpen om deze complexe wetgeving te navigeren. Zorg er ook voor dat je interne processen aanpast om toekomstige rapportages makkelijker te maken.

Implementatie CSRD

Hoe Fhris jou kan helpen met CSRD-compliancy

Bij Fhris begrijpen we helemaal dat de overgang naar CSRD-compliancy een uitdaging is. Daarom bieden we jou een specifieke oplossing die bedrijven helpt om aan alle nieuwe eisen te voldoen. Onze software en expertise zorgen ervoor dat je de juiste data verzamelt en effectief rapporteert volgens de standaarden. Ons doel is om de naleving van de CSRD zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken, zodat jij je kunt focussen op je kernactiviteiten.

CSRD-rapportage voorbeelden

Een goed voorbeeld van een CSRD-rapportage bevat duidelijke, meetbare gegevens over je bedrijfsactiviteiten en de invloed op het milieu en de maatschappij. Denk aan zaken zoals de CO2-uitstoot van je productieketen, de diversiteit binnen je personeelsbestand en het totaal aantal gereisde kilometers door je medewerkers voor je organisatie. Deze rapportage moet niet alleen maar cijfers bevatten, maar ook toelichting geven over de strategieën die je bedrijf hanteert om de duurzaamheid te verbeteren.

Fhris salarisadministratie in het Fhris portaal

CSRD-timeline: belangrijke data en stappen

Vanaf 1 juli 2024 moeten de eerste bedrijven beginnen met het rapporteren volgens de nieuwe richtlijnen. Het is daarom cruciaal om nu stappen te zetten. Begin met een audit van je huidige rapportagesystemen en check waar aanpassingen nodig zijn. Met een duidelijke timeline voor de implementatie van de nieuwe processen zorg je ervoor dat je team voldoende tijd heeft voor de voorbereidingen. Met het Fhris Portaal maken we het makkelijk voor je! Wij hebben alles rondom de nieuwe CSRD-wetgeving volledig ingericht in ons portaal om het voor jou en je team makkelijk te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!